Hvad gør du hvis en medarbejder får stress?

Af // Kategori Tips // 2018.03.18 //

God og dårlig stress – hvornår er stress skadelig?

For 5-10 år siden blev man nærmest kun anset for en seriøs medarbejder hvis man løb hurtigt hele tiden, påtog sig alle opgaver og al overarbejde, og i øvrigt bar sin travlhed med et smil. Vi er heldigvis blevet klogere på hvor skadelig og invaliderende langvarig stress er – og som ledere har vi lært at stressede medarbejdere koster virksomheden penge på bundlinjen.

Men hvordan er det lige med stress? Må man slet ikke kræve ekstra af sig selv og af medarbejderne mere? Må man ikke løbe hurtigt? Er overarbejde og travlhed altid af det onde?

Den gode stress

Den kortvarige stress er både normal, hjælpsom og tilladt. Den skærper dine sanser og får dig til at yde ekstra.

Du kan bl.a. mærke kortvarig stress:

  1. Op til en vigtig deadline
  2. Før et møde med en stor kunde
  3. I perioder med ekstra travlhed på kontoret
  4. Når du skal holde et vigtigt oplæg
  5. Hvis der sker noget uforudset som kræver din fulde opmærksomhed

I disse situationer glemmer din krop, at du ikke længere er urmenneske, som skal kunne flygte fra en sabeltiger. Det autonome nervesystem sættes i gang, og produktionen af stress-hormonerne kortisol og adrenalin stiger. Dette er ikke en dårlig ting. Det sætter dig i stand til at lukke udefrakommende stimuli ude, koncentrere dig udelukkende om den vigtige opgave og “løbe hurtigere”.  Vores normale behov bliver pludseligt mindre vigtige – vi glemmer måske at spise og vi sover mindre.

Det var nødvendigt for at overleve da vores forfædre levede i huler og var jægere. Hvis du bliver jagtet af føromtalte sabeltiger, er det ikke hensigtsmæssigt, at stoppe for at spise eller hvile. På samme måde reagerer din hjerne og krop på kortvarig stress. Det er der intet galt med.

Den dårlige stress

Lige så logisk det er, at det er en kæmpe fordel, at kunne yde noget ekstra i en presset situation. Lige så logisk er det heldigvis i dag, at det ikke er en tilstand din krop har godt af at være i alt for længe ad gangen.

Hvis arbejdsvilkårene for du eller dine medarbejdere er sådan, at I altid føler jer “jagtet af sabeltigeren”, når hormonniveauet aldrig ned på et normalt leje. Krop og hjerne er konstant i alarmberedskab. Hvile, glæde og ordentlig kost bliver nedprioriteret. DEN slags langvarig stresspåvirkning kan man til gengæld blive alvorligt syg af.

Du kan bl.a. mærke langvarig stress:

  1. Hvis afdelingen ikke har nok medarbejdere i forhold til arbejdsbyrden
  2. Hvis der er dårligt psykisk arbejdsmiljø på arbejdspladsen
  3. Hvis den ellers sunde stresspåvirkning fortsætter over for lang tid
  4. Hvis du oplever et konstant krav om at påtage dig mere arbejde end du har tid til

Når man taler om stress på arbejdspladsen, er det således væsentligt, at skelne mellem den gode og den dårlige stress. Den kortvarige – som kan få os til at yde noget særligt og den langvarige – som kan gøre os syge.

Hvis du har stress-sygemeldt medarbejder, kan iMarketeers hjælpe dig både på den korte og på den lange bane. Vi kan løse dit akutte problem, ved at besætte den konkrete stilling, med en af vores velkvalificerede kandidater. Du undgår at det bliver en ekstra stressfaktor for dig eller de øvrige medarbejdere, at I er “one man down”.

Vi henviser desuden også gerne til eksterne samarbejdspartnere, som kan hjælpe dig med at sikre, at dine medarbejdere ikke føler, sabeltigeren er i hælene på dem i for lang tid af gangen.

Hvem er iMarketeers

Mangler du en midlertidig eller fast marketingekspert – og har du brug for hjælp?

iMarketeers er et rekrutterings- og vikarbureau, der er specialiseret i at levere de rigtige Marketing Kompetencer til midlertidige og faste stillinger hos de markedsledende virksomheder indenfor Medico, Pharma, Healthcare, FMCG og Finans. 

Interesseret i en dialog, så skriv til os HER eller ring til rekrutteringsansvarlig Bo Bauerfeind på 5159 1222, og hør hvordan vi kan hjælpe dig.

Lukket for kommentarer